A. Chemisch onderzoek: bloedpigmenten, glucose, lactaat en pyruvaat, eiwit, albumine, oligoklonale IgG-banden, immunoglobulinen, tumormarkers, hersenspecifieke eiwitten, neurotransmittermetabolieten

Materiaalafname/fixatie

Afname van liquor middels lumbale punctie of drain, en van bloed middels venapunctie. Voor diverse analyses is het essentieel dat de liquor wordt afgenomen en bewaard in polypropyleen buizen. Scheiding van serum of plasma middels centrifugeren. Cytometrie in liquor en bloed dient direct uitgevoerd te worden (zie hierna). Voor analyse van pyruvaat in liquor dient deze geconserveerd te worden, bijvoorbeeld door aan de liquor een gebufferde oplossing van een quaternair ammoniumzout met natriumfluoride toe te voegen. Voor overige bepalingen dient invriezen te worden overwogen, tenzij de component stabiel is en de bepaling binnen enkele dagen plaatsvindt.

Stoorfactoren

  • door bloedbijmenging (t.g.v. een bloeding of een traumatische punctie)

Abonnement vereist

Om de volledige inhoud te kunnen lezen heeft u een abonnement nodig. Hiermee heeft u volledig en continu beschikking over alle probleemstellingen en tests.

Abonneren

Heeft u al een account?

Gebruikersnaam
Wachtwoord