Voedselallergie bij kinderen

ICPC-2: A92;D99; ICD-10: T78.1;K90.4

Begripsomschrijving

Voedselallergie is een ongewenste, reproduceerbare, immunologische reactie op voedsel. Voedselallergie wordt samen met voedselintolerantie, waarbij het immuunsysteem niet betrokken is, wel aangeduid met de overkoepelende term voedselovergevoeligheid.

Pathofysiologie

Voedselallergie berust meestal op een IgE-gemedieerde reactie (type I). Deze komt op gang door transport van macromoleculaire eiwitfragmenten door de basale membraan van de darmmucosa. Slechts een deel van de tot stand gekomen sensibilisaties leidt tot klinisch relevante allergische reacties. Het doelorgaan is meestal, maar niet uitsluitend, het maag-darmkanaal.

Bij voedselintolerantie ontstaan specifieke symptomen bij gebruik van een bepaald voedingsmiddel in doseringen die normaliter niet tot

Abonnement vereist

Om de volledige inhoud te kunnen lezen heeft u een abonnement nodig. Hiermee heeft u volledig en continu beschikking over alle probleemstellingen en tests.

Abonneren

Heeft u al een account?