Bacillus cereus

Gastro-enteritis, voedselvergiftiging

Aard pathogeen

Sporenvormende, aerobe grampositieve staaf die een aantal exotoxines produceert.

Voorkomen

Bacillus cereus komt veel voor in de omgeving. Intoxicaties ontstaan indien de bacterie de kans krijgt uit te groeien in (onvoldoende ) gekoeld voedsel.

Symptomen

Er worden twee soorten intoxicaties beschreven. Bij de eerste vorm staat braken op de voorgrond. Dit wordt veroorzaakt door een hittestabiele toxine die vooral gevormd wordt bij de groei van B. cereus in koolhydraatrijke voeding (o.a. rijst). De incubatieduur is kort (1-5 uur) en de symptomen duren zelden langer dan 24 uur. Een tweede vorm wordt vooral gekenmerkt door diarree; de incubatieduur is langer (8-16 uur) en de toxines die verantwoordelijk zijn voor deze vorm zijn hittelabiel,

Abonnement vereist

Om de volledige inhoud te kunnen lezen heeft u een abonnement nodig. Hiermee heeft u volledig en continu beschikking over alle probleemstellingen en tests.

Abonneren

Heeft u al een account?