Dysfagie

ICPC-2: D21; ICD-10: R13

Begripsomschrijving

Dysfagie kan worden omschreven als het gevoel dat vast of vloeibaar voedsel blijft hangen of wordt gehinderd bij passage door de mond, farynx of oesofagus naar de maag.1 Er kan onderscheid worden gemaakt in orofaryngeale (of hoge) dysfagie (slik- en verslikklachten) en oesofageale (of lage) dysfagie (slokdarmpassageklachten). Wanneer een of andere vreemde sensatie in de keel of achter het borstbeen niet in relatie staat met slikbewegingen, er juist door verdwijnt of langer dan 15 seconden na het slikken ontstaat, dan is er geen sprake van dysfagie.2

Pathofysiologie

Dysfagie kan worden veroorzaakt door mechanische oorzaken (erg grote voedselbolus, vernauwing of compressie van het lumen) en/of neuromusculaire oorzaken (zwakte van peristaltische contracties,

Abonnement vereist

Om de volledige inhoud te kunnen lezen heeft u een abonnement nodig. Hiermee heeft u volledig en continu beschikking over alle probleemstellingen en tests.

Abonneren

Heeft u al een account?

Gebruikersnaam
Wachtwoord